mandag den 4. november 2013

Morgenlys og Æblesjalet....

Æblesjalet har ligget stille .... længe... meget længe!
Dels pga. turen til London
Dels pga. akut alfa-underskud.

Nødråb på Facebook og her resulterede i feberredning med 100g alfarød fra Ålborg. TAK for hjælpen.


I dag kom solen frem...
Dagslys er altså en nødvendighed, når jeg skal kigge garn og farver og lade mig inspirere.


Første trin i projekt Æblekant er (ØV) at pille den blå kant op!

Det er noget "pullerværk" at strikke den forkerte vej!

Men det skal jo gøres før der er fri leg igen!


Jeg har altså strikket på noget andet, imens jeg ventede på garn...
Min avisfortolkning vokser stille og roligt.

Og jeg har været på messe og snakket med kloge folk....
Og søgt på nettet....
Og læst andres blog...
Og lært nyt!


Så mine planer med Æblesjalet er at eksperimentere...
Først med opklipningskanten; som jeg "altid" har syet på maskine. Den skal enten syes i hånden eller hækles... jeg har ikke helt bestemt mig endnu!
Og så vil jeg prøve at strikke kanten i en arbejdsgang, altså samle op og strikke hele vejen rundt! Jeg skal have forlænget min wire!
Der er flere fordele ved den metode...
Det er overstået i et hug!
Og i spidserne øverst kan jeg så undgå de tykke sammen syninger... Har dog nogle overvejelser mht. antallet af udtagninger, da vinklen er spidsere end i bunden... Det tænker jeg også lige over....
Jeg skal også ind i Excel og have revideret mine bogstaver... jeg kan bedre lide de "tykke" bogstaver på prøvestykket!
Hm... Det burde vist stå "ret til ændringer forbeholdes" i overskriften på min Blog?????

12 kommentarer:

 1. Hej Anne. jeg havde alle masker på 1½ m. rundpind. Alle tre hjørner blev strikket ens, dvs. udtagning på hver pind med to midtermasker, og så ligeså indtagning på hver pind. Se resultatet på bloggen eller Facebook. God dag.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ellen... Jeg har skam kigget... Og kigget på mine egen hjørner... Jeg tror, jeg bare tager ud på hver omgang... Det er det enkleste. Og det ser jo fint ud.
   mvh. Anne

   Slet
 2. Hos mig ville sådan et sjal også komme til at ligge meget, meget længe... altså førend jeg overhovedet fik begyndt ;-) Sikken et arbejde, men flot er det.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Fru Olsen. Tak for rosen. Og så vil jeg gerne kvittere med roser nordover. Vi har hver vores særlige evner og interesser! Jeg drømmer om fine knapper og moskusuld! Og beundrer dit glas mm.
   mvh. Anne

   Slet
 3. Hej Anne
  Du kan regne antallet af udtagninger ud efter følgende formel, når du kender din strikkefasthed, højden på sjalet inden kant og højden på kanten:
  Højden på sjalet inden kant + 2 x højden på kanten = sjalets færdige højde = ½-delen af det færdige sjals bredde (½-delen af det færdige sjals øverste kant), herefter kaldet a og så er længden på en side af det færdige sjal, herefter kaldet b, til at beregne (Phytagaros sætning om, hvordan man finder længden på en side i en retvinklet trekant), hvor x betyder gange:
  a x a + a x a = b x b. For at finde b skal du tage kvadratroden af b x b.
  Nu kender du længden på siden af det færdige sjal, som du omregner til masker vha. din strikkefasthed (kaldet d) og du ved, hvor mange masker du har samlet op langs kanten for at kunne strikke kanten (kaldet c). d - c = e (antal masker du skal tage ud på siden) og samtidig ved du, at du tager 1 m ud på hver pind ved spidsen i bunden af sjalet, og du har vha. din strikkefasthed beregnet hvor mange pinde din kant er (f). f - e = g (antal masker/udtagninger du skal fordele på f ved udtagning til den øverste spids). f/g = antal pinde pr. udtagning.

  Udtagning ved spidserne på den øverste kant:
  ½-delen af dit maskeantal inden kant = h
  a omregnet til masker vha. din strikkefasthed = i
  i - h = j (antal masker/udtagninger i hver af spidserne på sjalets øverste kant)
  f / j = k (antal pinde pr. udtagning).
  Jeg håber, du kan forstå dette. Hvis ikke, så oplys højden på sjalet inden kant, højden på kanten og din strikkefasthed (m x p = 10 x 10 cm.), så regner jeg det gerne ud for dig. Hvis du kan bruge ovenstående beregning er du velkommenn til at offentliggøre den (da den har været kendt i Babylon siden 1800 før vores tidsregning, altså i 3800 år!!)
  Mvh. Kristine

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Kristine. Jeg er ganske benovet over din matematiske regnemetode. Og paralyseret! (jeg fik sjældent over 6 i matematik ...for længe siden... dog efter Babylon ;-) ) Jeg gemmer lige regnestykket i en mappe. Jeg kunne jo få brug for det!
   Jeg kommer ud med mit mønsterark efterhånden som jeg får det til at fungere.
   Men hos mig foregår det på Excel. Den fortæller, hvor mange omgange mønstret går over. Derefter regner jeg udtagningerne ud (hver 7.) lægger det til og så har jeg maskeantallet i bunden af kanten. Herefter plotter jeg bogstaverne ind i kantens skabelon.
   mvh. Anne

   Slet
  2. Hej Anne
   Din tegnemetode (i Excel) er sikkert lige så god for dig som min regnemetode for mig (jeg fik ikke karakter i de kreative fag - kun udtalelser, der beskrev at der bestemt var plads til forbedringer - men børn over 3 år griner af mine manglende tegneevner) og det var slet ikke for at paralysere dig, at jeg skrev til dig, men nok mere fordi dit indlæg umiddelbart fik mig til at tænke "hvor svært kan det være" og så krævede det dog lige lidt flere hjernevindinger inden jeg så lyset (formlen) og når jeg så havde brugt tid på det, kunne jeg lige så godt bruge lidt mere tid på at fortælle dig det, hvis du kunne bruge det.
   For sjov skyld, så kunne du jo oplyse mig om strikkefasthed, højde på sjal inden kant og kanthøjde. Så kan jeg regne, mens du bruger Excel og så kan vi sammenligne. For en ting er teori og et andet er (strikke)praksis og helst skal det gå hånd i hånd.
   God fornøjelse fra Kristine

   Slet
  3. Hej Kristine, så det er da heldigt at vi så kan bruge vores talenter som vi bedst kan lide det!
   Lad os se hvad vi kan regne (!) os frem til... Min strikkefasthed er 25mx30p = 10x10cm, højden på sjalet til kant er ca. 90cm (260 omg) og kanten bliver ca. 9cm høj (23p)
   Min udregning på Excel er ved starten af kanten 520 på pinden, opsamling 260 i hver side. Udtagning i hver 7. ca 37m = 520+300+300 m hele vejen rundt....
   dertil kommer så 6 udtagningsmasker på hver omgang x 23= 138 m + de 520+300+300m på den længste omgang før jeg tager ind igen!
   Det er egentlig bedst ikke at vide at der er så mange masker.....
   God udregning. Anne

   Slet
 4. Sikke skønne ting du laver...er bare så vild med dit æblesjal!! Og jeg bliver dybt imponeret over jeres matematiske færdigheder....jeg er vist bare mere visuel og ser hvordan det går....

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lilli. Som du kan se er jeg ikke specielt matematisk! Jeg udnytter skemaet i Excel til at fortælle mig, hvor jeg er kommet til!
   Mvh. Anne

   Slet
 5. Hold da op sikke nogle regnestykker. Det har jeg svært ved at gennemskue, men venter spændt på om I kommer til samme resultat. Det næste sjal jeg skal strikke vil jeg også bruge metoden med at strikke kanten i et hug.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Annelise. Ja, jeg er også spændt på om vi når til samme slutresultat.
   Jeg har været i gang med at hækle og klippe. Kommer på bloggen i morgen.
   mvh. anne

   Slet