søndag den 14. december 2014

14. December. Har du glemt Kartoffelmelskager?

Mens  jeg husker det: Der er strikkehygge på biblioteket på onsdag d. 17.12.2014 kl 18.30!

På vej hjemad forleden kom vi til at snakke om småkager, som min datter huskede... 
De andre, jeg har lagt ud på bloggen, er godkendt... Men hvor er kartoffelmelskagerne???
Nå, så måtte jeg ind i arkiverne... Jeg havde opskriften med hjemmefra...
Spurgte mor, hvor hun havde dem fra?
Hun havde opskriften med fra Sønderjylland... fra Hanne i Sønderport.
Mors opskrift var så gammel, at det stod i "pund"!

Kartoffelmelskager,  tørre og sprøde.

250 g margarine
250 g sukker
500 g kartoffelmel
1 æg

Dejen røres sammen.
Er dejen for blød kan alm mel evt. tilsættes.
Rulles og skæres i små stykker.
Trilles til kugler, trykkes lidt.

Bages 15 minutter ved 180 grader. De skal kun lige være lidt farvede i bunden..

13 kommentarer:

  1. Kartoffelmelskager????? Aldrig hørt det ord før....her i nord kender vi ikke de sønderjyske kager...snydt igen :-( nå måske vi har nogle andre....hmmm...
    Sjovt er det med gamle traditioner, men tror jo desværre rigtig mange forsvinder sammen med gernerationerne. God 3. søndag i advent :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg har for en gangs skyld heller ikke kunnet Google det!!!!
      Ja... altså Nordjyder må da have nogle andre kagetraditioner? Men jeg kan ikke huske det... Bedstefar og Bedstemor boede jo i Sæby... Og vi holdt jul der...
      Også god 3. advent til dig.

      Slet
  2. Det har jeg heller aldrig hørt om før, men man kunne jo noget med kager i Sønderjylland, som man ikke kunne i resten af landet :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Sønderjysk kaffebord er vel næsten klar til Unescos verdensarv?
      Hvis fedtkagerne var for fede!!! Så er disse altså lige det modsatte... Hvis du skulle få lyst til at prøve!

      Slet
  3. Kartoffelmelskager - dem har jeg heller ikke hørt om. Hver egn - sine kager. Min mor havde en opskrift på Mættekage fra min mormor, der var fra Hjørring. Jeg troede, at det var stavet forkert - men nej, sagde min mor: 'Den mætter så meget - derfor Mættekage' :-D

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er jo det der er så fascinerende... Sjovt navn til din Mormors opskrift...
      Den må du da fortælle mere om!

      Slet
  4. Det fortæller jeg så om - lige pludselig på min blog - en dag ;-)

    SvarSlet
  5. De småkager har jeg heller ikke hørt om, men det forekommer mig at der er en skærekage af samme navn. Gad vide om jeg selv har opskriften? eller jeg har fået noget galt i halsen :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. I vores gamle gulnede Tørsleffs Bagebog 48.oplag (kan ikke finde et årstal!) er der blandt småkagerne Kartoffelmelskager, men de indeholder også Vanila, Mandelessens og mandler. Der er også en Kartoffelmelssandkage; en rørt dej med citronskal, bagepulver og Vanila.
      Er det den du tænker på?

      Slet
    2. Jeg ved ikke hvad jeg tænker på, udover at jeg mener at huske en kage af kartoffelmel. Jeg har ikke haft tid at kigge noget igennem. Er lige landet fra en ekstraordinær tur til Kbh. Mere om det i et indlæg når der bliver tid. Lige nu skal jeg vist bare finde min seng, så jeg er klar til arbejdet kalder i morgen tidlig..

      Slet
  6. hej Anne,
    min mormor stammer fra øen Pellworm og hun bagte altid kartoffelmelskager og fedtkager :-) De sønderjyske og sydlesvigske bagetraditioner ligner hinanden rigtig meget.

    strikkeglade hilsner
    Angelika

    SvarSlet
    Svar
    1. Vores historie hænger jo også sammen på godt og ondt... og kryds og tværs!
      Min far (*1918) er faktisk døbt i Flensborg!!!
      Så det er ikke så underligt, at madkulturen er blandet godt sammen.
      Strikkejulehilsner. Anne

      Slet