fredag den 19. december 2014

19. December....Lidt om ingenting!

Det sønderjyske kagebord blev en institution...
Der var konkurrence om bageriet... flest, mest, bedst...

*Man gav ikke sine bedste opskrifter væk: "Ja, do tajer naue mjøl, æg å sukker å jasker sammel og så blyve det te en ka'k!" var svaret angående en opskrift!

*Et tegn på gæstfrihed var at nøde sine gæster. En tilflytter kendte ikke sine "pligter" ved bordet: "Jo, serveringen var sådan set god nok, men nøden var ringe, så vi fik ikke meget"! lød der bagefter...

*Biskop Olesen, Ribe, sagde om sønderjyderne, at de havde tre sakramenter: Dåben, Nadveren og kaffebordet!

Så lad mig slutte mine indlæg om sønderjysk bagværk....
og skrive om Ingenting....
Denne småkage anses for at være den lækreste der findes. 
Navnet antyder kagens lette konsistens. Småkagen findes også under navnet ”Israelit”. 
Ofte var det den sidste småkage man tog af – Når man var fuldstændig proppet af 7 bløde og 7 hårde kager, kunne man da altid presse en “ingenting” ned; for man kan jo altid få plads til ”ingenting”!

Carolines ingenting
250g margarine
250g mel
1 æg

Marengs
2 æggehvider
30g sukker
Margarinen smuldres i melet, ægget tilsættes og det hele æltes godt sammen.
Stilles koldt.
Rulles ud og kagerne stikkes ud med et glas.
Æggehviderne piskes med halvdelen af sukkeret.
Resten af sukkeret røres i.
En tesk. Marengs på hver småkage.
Bages ca. 8 min. Ved 200 grader.
Fra Handelsbankens hæfte "et sønderjysk kaffebord"


ingenting
Ingenting
Dej:
250 g sukker
100 g sukker
3 æggeblommerevt.
reven skal af en citron
350 mel

Marengs:
3 æggehvider
100 g sukker


Arbejd fedtstof og sukker til dejen godt sammen. Tilsæt æggeblommerne i en ad gangen. Tilsæt evt reven citronskal og mel og saml dejen let. Stil dejen i køleskab mens du forbereder marengsen og indtil den er let at arbejde med. Pisk æggehviderne til marengsen stive. Pisk sukkeret i. Rul dejen tyndt ud og udstik den i runde kager med et lille vinglas. Sæt kagerne på en bageplade med bagepapir og læg 1 tsk. marengs midt på hver kage.
Bag kagerne 12-15 min. ved 175 grader.
Fundet hos: http://carinas.dk/opskrifter/archives/1086
Velbekomme.

8 kommentarer:

  1. Meget interessant. Min svigermors familie stammer fra Sønderjylland - og det med 'nøden' kender vi bestemt godt til. Og også hendes kaffebord var overdådigt, selv om det da heldigvis blev mindre med årene.

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg har ikke kapacitet til hele kagebordet! Er glad for at man kan prioritere i dag!
      Det "nøden" kunne kaste en bemærkning af sig, når man klagede over at være mere end mæt: "Det er da din egen skyld, du ku' la' vær' og spis så meget!"

      Slet
  2. Jeg kender kun det Sønderjyske Kaffebord gennem fortællingen herom...og i disse tider med low carb Kure og snak om sukkerafhængighed osv er det nok ikke lige en trend...men kender godt til nøden...men det sker ikke her i huset, så vil man ha mere må,man sige ja tak - og mon ikke vi alle har godt af at tage lidt mindre...;-) ikke mindst den kommende uge...for ca15 år siden var vi på Skadestuen med vores datter tidlig formiddag, og personalet fortalte om en meget travl julenat med mange "hjerteanfald" men som handlede om overspisning....

    SvarSlet
    Svar
    1. Vi har også minimeret udbud og mængde... bedre velbefindende og man skal ikke gå en halv-maraton for at få balance i kalorieregnskabet!
      Vi skulle nødig ende med overspisning! En klassiker på skadestuen.

      Slet
  3. Der er vist rigtig mange kagetraditioner i Sønderjylland. ;o)

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er en hel videnskab! Men jeg synes det har været morsomt at studere i emnet!

      Slet
  4. Jeg synes egentlig at vi her på øerne også har haft tradition for et stort kagebord. Jeg har, før i tiden, bagt både boller, kringle, flere skærekager, lagkager og småkager. Da jeg for lang tid siden, så en tv-udsendelse om netop sønderjysk kaffebord, og ikke mindst den nøden og aflæsning der fulgte med, kunne jeg godt se, at vi ikke kan være med her. Ingeting har også været serveret her :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Den nøden er en u-skik! Det giver bare mavepine....
      Før i tiden, da vi kunne forbrænde "goderne" bagte jeg også... Klejner sprøde/bløde, fedtkager, kartoffelmelskager, pebernødder, jødekager, finsk brød, rutebiler, drømme og gode råd....
      Nu får vi en dåse gode råd fra mor og køber lidt småkager i Bilka!
      Og det har vi det meget bedre med...

      Slet