mandag den 8. december 2014

8. December og endnu en af barndommens favoritter

Jeg tror nu ikke, de er specifikt sønderjyske...
Men jeg kan godt lide dem!

Fordelingen af mel, smør og sukker er lidt forskellig, alt efter hvilken opskrift man havner i….  Google har et bredt udvalg!!!
Og gerne med romglasur. Mørk rom anbefales.
Vi havde ikke rom i huset, da jeg bagte dem, men romessens kan bruges!

Søren Ryge havde i 2011 en sjov artikel i Politiken om bageriet.

Noget i ovnen har også både opskrift, fremgangsmåde og fotos... Jeg har lånt et af hendes billeder.


Fedtebrød  Ca 75 stk.
250 g smør
125 g sukker
250 g hvedemel
125 g kokosmel
½ tsk. hjortetaksalt

200 g flormelis
Ca. 4 spsk. kogende vand
Evt. lidt rom

Smør og sukker røres med det sigtede hvedemel og kokosmel samt hjortetaksalt.
Dejen rulles ud i stænger; ca. 5 cm brede og knap ½ cm tykke.
Stængerne lægges på en smurt plade / bagepapir og bages lysebrune ved 200 grader i ca. 7-8 min.
De færdigbagte stænger glaseres, mens de stadig er varme på bagepladen.
Skær dem i skrå snitter og læg dem på en bagerist til afkøling.

Velbekomme.

12 kommentarer:

  1. Jeg elsker fedtebrød, men jeg er jo også sønderjyde!

    SvarSlet
    Svar
    1. Ahhh... Dejligt med en frænde! Øst eller vest? Gad vide, om der er forskel på Fedtebrød på den led af landet?
      Jeg er spændt på om Fedtebrød kendes i andre egne... Det ser det jo ud til når jeg googler!

      Slet
    2. Jeg er fra Sønderborg, og jeg bruger den opskrift, du har lagt ud.

      Slet
    3. Ok.. Jeg er fra Tønder... Så er der åbenbart ikke forskel på tværs af landet!

      Slet
  2. Det er altså ikke logisk: Fedtkager indeholder fedt, men fedtebrød gør ikke ...?
    Jeg kender kun disse to ting fra en tidligere kollega, som er sønderjyde, så mon ikke det hele stammer derfra, selv om det måske senere er blevet kendt i andre dele af landet?

    SvarSlet
    Svar
    1. Mon Fedtebrød er bagt på fedt i de helt gamle dage?
      Logik og kager har vist ikke med hinanden at gøre... Småkagerne har de sjoveste navne...mere om det senere!

      Slet
    2. Godt navnene ikke hænger sammen med, hvad der er i. For så skulle der jo gås i gåsebryst :-) Elsker fedtebrød. Hilsen Anette

      Slet
    3. Du har da lige fat i noget der, Anette... Sikke en tanke...
      Velkommen i klubben for Fedtebrød!!!

      Slet
  3. Ummm de ser lækre ud. Findes også i mit repetoire :-) så må jeg se om det blir i år..

    SvarSlet
    Svar
    1. De er "gu'e"... Sig mig er du ikke nordjyde? For lige at få de geografiske kagetraditioner på plads!

      Slet
  4. Fedtebrød er også et hit her, men med almindelig glasur og de er rigtig gode lidt lune. Har oplevet at de aldrig nåede ned i en kagedåse op til flere gange, men det er jo tegn på at de er rigtig gode :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er vist den bedste anbefaling, man kan få! :-)
      Fedtebrød er gode.. også fordi der er lidt mere at tygge i end i Finsk Brød o.l.

      Slet