fredag den 27. februar 2015

Omkring Rom og Paris til Lemvig....

Jeg kørte til Lemvig ad vej 513 for at mødes med min Netværksgruppe ....

Faktisk ligge Paris og Rom jo lige syd for Lemvig!
Lemvig museum har skrevet om navnenes oprindelse...
Paris er 4-5 huse på hver side af landevejen mellem Gudum og Resenstad (det navn lyder også lidt som pral). Denne landevej, som gik fra Lemvig til Struer, blev anlagt 1891, og før den tid var der bare marker og markveje dér, hvor Paris ligger nu. Men der opstod en lille bebyggelse, og på et kort fra 1917 er der nogle huse omkring det lille vejkryds, blandt andet en ejendom ved navn Godthåb og en telefonstation. Men der står ikke noget navn på den lille bebyggelse. Det gør der til gengæld på et kort fra 1970 – Paris står der sandelig. Og det gør der stadig på moderne kort. Det står oven i købet på et vejskilt. Der er ikke nogen sikker forklaring på, hvordan navnet er opstået, men det er sikkert fordi de nede i Gudum var så højmodige, at de kaldte deres by for London. Og så kunne de jo godt kalde sig Paris oppe på bakken. 

Vest på ligger Rom: Det staves ligesom Rom, hovedstaden i Italien, men det udtales Romm. I Middelalderen blev sognenavnet stavet Runnum. Det kan eventuelt betyde ”et sted, hvor der er et mærke”, og det passer meget godt, fordi netop her ved Rom Kirke løb de nord-sydgående og de østvestgående middelalderlige veje sammen. Det er jo også her den såkaldte ”oldtidsvej” kommer forbi, markeret af højrækker gennem Ramme, Lomborg og Fabjerg. Rom Kirke er den største på Lemvigegnen, og det fortælles, at den havde status som fjerdingskirke. Det vil sige den kirke, som lå ved tingstedet. Det passer ikke helt i dette tilfælde, for Skodborg Herreds ting lå i Gudum, og flyttede først til Rom Kirke i 1608. Men det var den kirke, der lå midt i herredet og muligvis ikke blot den største, men også den ældste i Skodborg Herred. 
London og Lille københavn kan I også læse om på linket til  Lemvig Museum
Jeg havde en rigtig hyggelig eftermiddag med gruppen... vi fik snakket både strik og sy, sprog, hukommelse/drømme, hørelse... 
Vi er alle hørehæmmede og selv om det almindeligvis er det emne, der fylder mindst når vi er sammen, så havnede vi i en snak om hørelsen og dannelsen af sprog ved høretab/døvhed?
Om sprogets betydning for erindringer/drømme; husker vi i ord, følelser, billeder? Hvad så en blind, hvordan er erindringerne der? 
Vi fandt ikke svar på det, men det var et spændende emne med mange vinkler!
Vi kan snakke videre næste gang, vi mødes.....

10 kommentarer:

  1. Jeg må på Lemvig Museum, når jeg i ugen efter påske skal bo i den lejlighed som Sorø Kommune har i Lemvig...tak for tippet :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Velbekomme. Og god tur til Lidelund.
      Der er lidt af hvert ... Planetstien, Museet for Religiøs Kunst, Kirken, Gjellerodde, Nørre Vinkel.... en tur med VLTJ forbi Victoria Street Station!
      En hyggelig by med en smuk natur omkring.

      Slet
  2. Du kommer da vidt omkring ....
    Kram

    SvarSlet
    Svar
    1. ja, da... Hvem siger udkantsdanmark? Det er jo verdens navle!
      Kram.

      Slet
  3. Du har da også øjnene med dig ;-) Det er jo ingen sag, at cykle fra London til Rom og Paris på kort tid. Det kan man vist let klare på en enkelt dag.
    Den blinde, som har været seende, bruger lugte- og følesansen. Alkan havde en morbror, der klarede alt i hjemmet selv til omkring de 80 år. Både komfuret, madlavning osv. Det var imponerende at se.

    SvarSlet
    Svar
    1. Oplevelser har mange facetter.... Og a pro pos emnet, så er jeg meget visuel.
      Gruppen snakkede om sanserne og hvordan de kompenserer indbyrdes. En af pigerne har været døv i 7 år før hun fik CI (cochlear implant) og fortalte, hvordan sansen for små vibrationer fra omgivelserne forstærkedes i de år og forsvandt da hun fik noget af hørelsen igen.
      Vi er også alle ekstra sensitive, fornemmer andres stemnninger. Aflæser kropssprog.
      De manglende indtryk/informationer sanses ad andre veje.....
      Men hvis man aldrig har haft syn/hørelse?

      Slet
  4. Du er da også så berejst ;.) Men det er jo heller ingen sag, når der ikke er så langt med hovedattraktionerne i Europa.
    Det er godt at mødes i netværk med andre, der deler ens interesse eller situation. Der er der, man kan dele ens erfaringer - og blive forstået.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er lidt sjovt med sådan en rundtur!
      Jeg sætter stor pris på mine netværksgrupper. Sammensat af Høreforeningen, kendte ikke hinanden, men vi er faldet så godt "i hak"! Der er inspirerende at være sammen... Vi planlægger højskoleophold til næste år, for at prøve noget nyt.....

      Slet
  5. Det er simpelthen så interessant at lære om stednavnenes betydning og/eller oprindelse - både her i DK og for mig også i England og Sverige. Mange af dem har, som fx de, du nævner her, nogle pudsige forklaringer.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er rigtigt spændende at opdage historierne bag stednavne.. Sjove forklaringer, spændende historiske begivenheder.... Man ser pludselig noget andet i de (kendte) steder!

      Slet