onsdag den 21. september 2016

Skals. Onsdag. Forklæder, kofter og Hærvejstæppet!

Der blev en dag med mange indtryk. Først en spændende tidsrejse med forklædet, fra nødvendighed til pynt! Det var tankevækkende at høre, hvordan brugen af og sprogbruget omkring forklædet ændrede sig op gennem historien.
Efter frokost tog vi på tur... Vi havde pit stop i Dollerup Bakker. Vi nød at solen lige kom frem. Udsigten er fantastisk. Skyerne spejler sig i søen. Landskabet er næsten upside down i det blanke vand.
Blicheregnens Museum var turens mål. Det er ikke et stort museum. Det er et koncentrat af livet på Blichers egn.
Lige nu er der en flot udstilling med norske kofter. Med en rundvisning blev oplevelsen endnu bedre. Der knytter sig mange historier til de forskellige mønstre. Klassikere som Fana og Setesdal.. og den kendte Marius trøje er nok indbegrebet af norsk strik.
Mange egne i Norge har eller har fået en egnskofte. Der ligger også trøjer fra Solveig Hisdals bog Digt i masker. Hun er designeren bag de smukke Oleana modeller.
Man brugte sine kofter. Og de blev lappet og syet.... Denne har fået en lap strikket ind på det ene ærme, det andet ærme har stadig et flossset hul.
Andre har syet og repareret, så det har skabt en helt ny trøje!
Den udstilling er værd at køre efter for strikkeglade og folk, der holder af godt håndværk med historie. Jeg har en aftale med mor, når jeg kommer hjem fra højskole. Hun har strikket trøjer til familien, og jeg fortsatte i sporet....
Vi sluttede besøgte med at nyde vores medbragte kaffe og blommesnitter. Man skal ikke vente for længe; så er der ikke meget at vælge imellem!
På vejen tilbage til højskolen stoppede bussen ved Søndermarkskirken, Viborg. Vi skulle se Hærvejstæppet.
10 x 1 m broderet historie om Hærvejen. Motiverne er oprindelig skabt i akvarelform af kunstneren Inga Linde Jensen og derpå omsat til hørlærred. Imponerende arbejde. Og for os på broderikursus var der nok at beundre!
Selve kirkerummet er meget enkelt.
Døbefonden er skallen af en kæmpemusling. Enkelt og usædvanligt.
Det var tid at vende hjem. Vi havde jo projekter der lå og ventede.... Resten af dagen blev brugt på broderiet.
Lige med en pause til aftensmad og kaffen.
Det hjemmelavede brød smager godt! Og de hjemmelavede marmelader er aldeles lækre!

2 kommentarer:

  1. Endnu en spændende dag på Skals og den udflugt var da specialdesignet til dig, total win win 💚💚💚💚💚💚👋👋👋

    SvarSlet
  2. Der var en god dag, Helle. Ren win win... jeg nød alle de skønne trøjer. Det kriblede i fingrene for at komme ogang med en kofte. Og Hærvejstæppet viste, hvor mange muligheder der er med broderi....

    SvarSlet