søndag den 23. april 2017

Tanker på en gåtur .... lidt hørestatistik mellem blæst og blomster...

Jeg er ved at vænne mig til min nye lyd!
En fordel i de nye apparater er en bedre vindblokering. I de gamle apparater lød det, som når man puster på en mikrofon. Meget træls på en times gåtur i vestjysk blæsevejr!
Jeg nyder også, at jeg kan streame musik til høreapparaterne. Det kan sætte lidt fut i trætte ben med god rytmisk musik!
Jeg bruger det dog sjældent på gåture; der suger jeg indtryk og lyde til mig. 
Spurvenes snak i hækken. 
Duen, der flakser over stien.
Den havde lige fundet et udsigtspunkt!

Jeg bruger øjnene... ser mig omkring konstant.. en kompensation for de indtryk hørelsen ikke giver mig... 

"Høreproblemer, hørenedsættelse, lydproblemer eller hørehandicap? 
Uanset, hvad vi kalder det, er antallet af mennesker, der ikke kan udnytte deres høresans fuldt ud, voldsomt stort.
Hver 6. dansker over 18 år har problemer med hørelsen
Alligevel er mennesker med hørenedsættelse og døvblevne ofte en overset gruppe, da deres handicap er usynligt. 
At høre dårligt er et kommunikations-handicap, der kan føre til social isolation.
Mindst 800.000 danskere har problemer med hørelsen.
De fleste af de 800.000 har god støtte af tekst på TV og anden visuel information.
  • Ca. 300.000 har et høreapparat og har brug for teleslynger og andre hjælpemidler.
  • Ca. 50.000 har et svært høretab - og har bl.a. problemer med deres hørehandicap i forhold til at holde fast på et job.
  • Ca. 8.000 er døvblevne eller har næsten ingen hørelse tilbage og har brug for tolkeservice. Heraf er ca. 800 personer på arbejdsmarkedet.
  • Hver 10. i arbejde har høreproblemer.
De mildere konsekvenser af ubehandlede høretab kan være en stigende frustration og irritabilitet, en tendens til at trække sig fra større for samlinger og dermed opleve ensomhed, isolation og nedsat livskvalitet.
De seneste års forskning viser desværre også, at ubehandlede høretab med tiden forøger risikoen for kognitivt forfald (demens), formentligt fordi hjernen mangler lydinput. Risikoen er fordoblet ved milde høretab, tredoblet ved middel høretab og femdoblet ved kraftige høretab.
Ved at bruge høreapparat nedsætter man denne risiko til normalthørendes niveau.
Ubehandlede høretab giver også større risiko for depressioner og angstlidelser, tredobbelt risiko for faldulykker og i øvrigt en større risiko for tidlig tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet.
Derfor er det vigtigt, at samfundet hjælper mennesker med høreproblemer, og at man selv søger ørelæge, så snart man oplever at have svært ved at høre."
Teksten er klippet hos Høreforeningen...
Tænk, hvis de (800.000) var medlemmer af Høreforeningen. Så kunne der virkelig lægges vægt bag ønsker om kortere ventetider, hjælpemidler, inklusion, tolkning, tekst på TV... osv
Mærkesager som foreningen arbejder for.
Det koster kun 305kr om året at blive orienteret om nyheder på hørefronten!
Ihhhh... hvor jeg ville ønske flere meldte sig ind i Høreforeningen... 

3 politikere prøvede at være hørehandicappede; de var meget overraskede over de udfordringer, det medførte i deres arbejde på Borgen....
Nu kan man så bare håbe, at de indtryk giver praktiske forbedringer!!!

De ventetider er uanstændige!!!!




6 kommentarer:

  1. Jeg er ganske enig i, at det er helt uacceptable ventetider, men jeg forstår så ikke hvorfor John kun skulle vente fire uger på at komme ind til en høretest? Det er da lidt underligt ... det var i Faxe.
    Men der er store forskelle - det så vi også, da han skulle have ordnet øjenlågene, hvor der var ventetider på over et år, men der var det, at det offentlige så betalte for en privatklinik. Gælder det samme mon ikke for høreklinikker? (Det var altså ikke en privat, den i Faxe).

    SvarSlet
    Svar
    1. Der helt urimelige vilkår. Nogen kan være heldige at komme ind på et afbud... Og nej, det er ikke bare at gå til det private.... Man får et tilskud til apparater. (Et tilskud der er blevet væsentligt forringet)
      "Pr. 1. januar 2017 ydes et tilskud på 4.054 kr. for behandling af 1. øre og 2.360 kr. for behandling på 2. øre. Hvis udgifterne overstiger disse beløb, skal du selv betale merprisen.
      Det er sådan, at ca. 85 % af dem, der at vælge at gå til en privat forhandler ender med en egenbetaling, som ofte beløber sig til mange tusinde kroner. Derudover er der den gruppe, som ikke kan vælge en privat butik, da deres hørenedsættelse skal behandles på en audiologisk afdeling jævnfør Sundhedsstyrelsens faglige vejledning. Så budskabet om at ”tage det offentlige tilskud med og springe køen over” er ifølge landsformanden en direkte hån mod de mange tusinde mennesker, der lige nu står på ventelister med mere end to års ventetid."

      Slet
  2. Det er da helt uanstændigt med de ventetider, så bliver man da totalt magtesløs... utroligt at så mange faktisk har problemer med hørelsen, jeg kender kun få.
    Det tager nok tid at erkende problemet, og bliver man så mødt med sådanne ventetider, ja så bliver det svært.

    SvarSlet
    Svar
    1. De ventetider er et stort problem for brugerne. Vi er jo afhængige af at kunne kommunikere hver dag....
      Der er nemlig flere, end man lige forestiller sig... Det rammer alle aldre, også yngre mennesker; især nu hvor rockkoncerter lamer og div hovedtelefoner sender lyden direkte ind. øret med for høj volumen...
      Samtidig er det stadig stigmaiserende; "så gammel er jeg altså ikke!" og det siges at tage 7 år(!) at erkende et høretab. Tænk hvor meget man går glip af i den tid....

      Slet
  3. Den anden aften i Sundhedsmagasinet, var det ørene og det at være hørerhæmmet, der blev taget fat i. Peter Geisling prøvede at være hørerhæmmet, det han kunne fortælle, har du fortalt, der var intet nyt, dog var det spændende at se.
    Min veninde havde været ude for et uheld for nylig, hun var ved at blive kørt ned på cyeklstien på Døesvej, en højresvings ulykke, heldigvis havde hun bemærket det ville ske, og derfor i gang med at afværge, og derfor skete der ikke andet end chokket for både chauffør, med passager og hende. Men som hun mente var det nok fordi hun bruger øjnene mere intens, og derfor bemærkede hun uheldet før det skete. Vi andre lytter jo efter hvad der sker omkring os.
    Tak for en god beretning.

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg så udsendelsen; jeg var skuffet over at de ikke brugte mediet muligheder for at sætte lydbilldet på hvordan det kan lyde! At de ikke viste de unge mennnesker, hvor meget der ville forsvinde fra deres elskede musik, hvis de fortsatte med at ødelægge hørelsen!
      Jeg kender det med at skanne omgivelserne konstant! Jeg kan ikke høre hvor lydene kommer fra... hvis jeg overhovedet hører dem! Så det er synet der skal sørge for at få mig sikkert gennem verden...
      Til gengæld ser/oplever jeg utroligt meget på en gåtur ;-)
      Tak!

      Slet