torsdag den 27. november 2014

At bruge sine bedste ting...

Jeg havde besøg af mine to rejseveninder igår
Og så skal der jo dækkes op...
Vi danskere snakker bedst med mad på bordet... og siden kaffe og kage!
Her er gæsterne gået og der er kun få kager og go'e ra'j tilbage!!

Mormor har bagt go'e ra'j til os... og vi nyder dem.


ENDELIG har jeg fået købt noget tyndt, klart plast som kan beskytte mine duge.
Nu skal mine skønheder op i lyset og nydes.
Jeg har ikke brugt dem, fordi jeg kunne simpelthen ikke udsætte dem for makrelsalat og kaffe og... Vi er nemlig gode til at spilde her hos os!      
Sådan en knipling og hør med hulsøm skal man værne om og og nyde, når muligheden er der!

Den mulighed er der nu!

Og snakken gik skal jeg love for...

Bagefter sad jeg bare og hvilede ørerne...

Og fandt min souvenir fra turen til København frem... Jeg købte jo æbler og pærer hos Sommerfuglen.

Det er sådan noget hyggejulestrik...
Det er vel også på tide....

22 kommentarer:

 1. Det er bare en skam, at plastic skinner så meget, for du har ret i, at det er nødvendigt at beskytte de gamle håndarbejder.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er vi helt enige om... Også, at det er træls, at plastik skinner alt for meget... Men uden "overdækning" får jeg ikke brugt mine dejlige duge... Skulle nogen kende en mindre skinnende udgave af plastik duge, så vil jeg gerne vide, hvor de kan fåes!

   Slet
 2. Ja, det kan være svært nødvendigt at hvile ørerne efter sådan en dejlig komsammen :-) Det er ikke helt det samme med plast over, men hvis det er eneste måde de bliver brugt på, så ... :-) Go'e Ra' j - hvad i alverden er det?

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er lidt træls med det plastik... men det er den mindst ringe løsning!
   Go'e ra'j eller Gode råd er en sønderjysk småkage... andre vil nok kalde det krumkager, men de bliver ikke rullet eller foldet til kræmmerhuse. Bages på et Gode råd jern, nu om dage på en elektrisk krumkagejern.... De smager bare godt!!!!

   Slet
 3. Jeg har aldrig smagt go'e ra'j, men har hørt en del om dem.
  Godt at få tingene frem i lyset. Jeg har set nogen laminere kniplinger. Jeg har set gamle duge ligge fremme med en glasplade over. Jeg har også set laminerede kniplinger, men så har det været i mindre format, som en dækkeserviet.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er ikke jul uden go'e ra'j !
   Vi har overvejet glasplade... men så løber kaffen jo bare ind under pladen! Og den skinner også...
   Laminere kniplinger!!!! Det er da blasfemi!
   Mors kniplinger skal bruges og nydes. Og det kan så lade sig gøre med plastik... indtil bedre løsninger findes!

   Slet
 4. Hvor er det en god ide med klar plast over dine smukke duge - netop det at nyde så smukt et håndarbejde er skønt fremfor de ligge og "pynter" i en skuffe. Jeg siger pyt med det skinner ;-) lækre kager..her i Nordjylland er go'e ra'j ikke kendt - tak for lektionen ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg nyder i hvert fald synet af min smukke dug... under plasten...! Jeg har ærgret mig over at de bare lå i skuffen...
   Det er nemlig lækre kager... sprøde og smagerafenmere!

   Slet
 5. hej Anne,
  jeg tror at jeg ville bide i det sure æble og bruge dugene uden beskyttelse. Måske ikke lige når der står makrelsalat på bordet. Jeg er overbevist om at der sker færre ulykker når man bruger tingene jævnligt. Mon ikke vi alle har prøvet at smadre en dyr tallerken, dryppe voks på husets finest dug el.lign. når de en sjælden gang kom ud af skabet ? Det sker jo så fordi man er så nervøs for at der ikke må ske ulykker ;-)
  strikkeglade hilsner
  Angelika

  SvarSlet
  Svar
  1. Med vores spildprocent er det ikke en mulighed! Jeg har prøvet... og der er stadig spor efter ulykkerne i skægget på nissefar.... Da ungerne var mindre syede jeg dækkeservietter med nissehoveder... og skægget er ikke hvidt mere!
   Så jeg synes, plasten er den bedste løsning her i huset!

   Slet
 6. Må jeg spørge om det er foldbar plast eller sådan mere pladeagtig og tykt. Min bror fik engang lavet sådan en lidt tykkere plastplade - vel 3-4 mm tyk til at lægge på sit bord. M'een jo, det skinnede da vist også.
  Kender heller ikke go'e ra'j.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er relativt blød plast a la voksdug.... Købt hos Din Isenkræmmer i Nørreportcentret... Netværksgruppen har fortalt, at Jysk også har noget gennemsigtigt plast.
   Gode råd er rigtigt sønderjysk! Men fynboen kan skam også godt lide dem... til gengæld kan han ikke forfdrage fedtkager/fedtnødder, synes de lugter af mus!

   Slet
 7. Der er intet som et flot, veldækket bord. Heller ikke jeg kender go'e ra'j - men jeg er jo også fra den anden ende af Jylland :o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg nyder også et bord der er gjort smukt... der skal såmænd ikke så meget til.
   Det er lidt sjovt med de forskellige kager og kogekunstrundt i DK.

   Slet
 8. Hej Anne
  Et lille tip til opbevaring af din plast dug ....få fat i /køb et langt rør og opbevar den rullet op omkring det så får den ikke de kedelige knæk /folder !

  SvarSlet
  Svar
  1. Task, Helle. Det vil jeg prøve at få fat i... De må da have rør til overs, når dugene er solgt!!!

   Slet
 9. Hos os er det ikke jul uden go'e ra'j! Dem har jeg bagt 2-3 portioner af hver eneste jul siden 1961! Det bliver vist til nogle stykker gennem årene!
  Jeg har altid bagt i det gammeldags jern, men er nu også gået over til den elektriske udgave. De er også helt ok, men de "gamle" blev altså tyndere og endnu mere lækre, synes jeg.
  Jeg har allerede bagt en portion i år, og de er også spist!

  SvarSlet
  Svar
  1. Heller ikke her... Go'e raj hører sig til. De er strengt rationeret; en til hver til aftenskaffen!
   Jeg havde et gammeldags jern; det grisede ad pommern til i brug, men kagerne blev fine! Så fik vi induktion og mor overtog jernet, for siden at gå over til det elektriske....
   Vi får heldigvis en portion mere ;-)

   Slet
 10. En god idé med plasten!! Ellers bliver dugene jo ikke brugt. Tror du Go´e raj kan være som de norske krumkaker som man putter flødeskum ind i? Ser sådan ud. Lækker ihvertfald!!! Ser sådan ud i Norge: http://oppskrift.klikk.no/krumkaker/1652/

  SvarSlet
  Svar
  1. Jo... det er de samme... Og det elektriske krumkagejern er en Wilfa!!
   "Krumkager er en traditionel spise i Norge, når det er dessert- eller bare snacktid. Lav dine egne krumkager med det smarte krumkagejern i børstet stål fra Wilfa. Jernet leveres med det traditionelle norske Østerdalsmønster og har slip-let-belægning. En praktisk rende til overskydende dej gør det nemt, og mindre beskidt, at lave dine egne krumkager med jernet fra Wilfa. 1000 W. Krumkager er norske, traditionelle kager, der ofte bages ved juletid. Krumkagerne er kendetegnet ved deres fine, norske mønster, som jernet laver i kagen. Ofte rulles kagerne som små kræmmerhuse inden de serveres."
   Opskriften mor har brugt til denne sending gode råd, er fra Wilfa og ligner den du linker til.
   Vi er ikke vant til kardemomme i kagerne... men det vender jeg tilbage til senere.....

   Slet
 11. Jeg har også huset fuldt af gamle, fine duge (og kunne ALDRIG laminere dem).
  Vi bruger dem, og det uden plastic. De tager måske skade, men de er lavet for at blive brugt (er min filosofi).
  Så lige nu er vi på vej ud for at købe en liter økologisk sødmælk for at fjerne den rødvinsplet der på forunderlig vis er dukke frem i nattens løb.
  Opbevaring: Brug syrefrit papir/æsker, og så er plasticindpakning absolut no-go til gamle lærredssager. ABSOLUT NO_GO!!!!!
  Mine fine gamle lyseduge er rullet om paprør. Jeg har dem fra min mors gemmer, og med masser af plastic omkring (fra hendes side). Det er et af de kommende projekter, at få den opbevaring optimeret.
  Elsker gamle tekstiler...

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har desværre ikke så mange fine duge... men der skal passes på de få... så jeg foretrækker plasten... Der er ikke løwn at vi spilder ofte her!
   I kan også kalde mig doven, når jeg ikke orker finere vask og strygning... Faktisk savner jeg en rulle til hørdugene, de bliver altså ikke kønne af at blive strøget.
   Jeg har dugene liggende i den gamle kommode (som jeg selv sov i som helt lille hos bedstemor i Sæby) Har ikke spekuleret i syrefrit papir. Og plast er kun til et dække over bordet!
   Op og i brug, det skal dejlighederne helst... Jeg holder også meget af de gamle håndarbejder.

   Slet